Diplomati ponúkli recepty na svoje špeciality



Veľvyslankyne a manželky diplomatov, akreditovaných na Slovensku, sa rozhodli obohatiť knižný trh a v spolupráci s vydavateľstvom Ikar pripravili knihu kuchárskych receptov Varíme s veľvyslancami. Nájdeme v nej recepty z 19 krajín, medzi nimi aj exotické jedlá z Angoly, Číny či Indonézie. Knihu slávnostne pokrstili v stredu v Palugyayovom paláci.

Nápad mala manželka talianskeho veľvyslanca Kyra Parker del Balzo. Vzišiel zo stretnutia krajších polovičiek veľvyslancov a slovenských ministrov, keď sa diskusia zvrtla na tému varenie. Pri príprave kuchárky jej výdatne pomáhala manželka ministra zahraničných vecí Zdenka Kukanová a ilustráciami prispela životná družka holandského veľvyslanca Odilia Stokvis. Kniha je napísaná v dvoch jazykoch - slovenčine a angličtine. Neobsahuje len kompletné recepty, ale aj návod na prípravu celého menu. Krstným otcom sa stal šéf diplomacie Eduard Kukan, ktorý knihu pokrstil soľou. Tá je podľa neho neodmysliteľnou súčasťou všetkých jedál. Zároveň prítomných hostí vyzval: "Myslím, že už teraz by ste mali myslieť na vianočné darčeky." Eduard Kukan je podľa vlastných slov výborným jedákom a jeho manželka výbornou kuchárkou. Uprednostňuje ryby a rôzne morské príšery. "Môžu byť aj surové. Na Slovensku nemám veľa možností, tak si ich vždy dám, keď som v zahraničí," hovorí šéf diplomacie. Ale najradšej aj tak má vyprážaný rezeň. Variť vraj nevie. "Hovorí sa o mne, že som nešikovný. Ale tú povesť si zámerne sám pestujem. Keby bolo treba, dokážem hocičo," usmieva sa minister. Výťažok z predaja knihy s ľubovoľnou cenou, minimálne však 499 korún, je určený na charitatívne účely a poputuje na konto neinvestičného fondu Oči pre zrakovo postihnuté deti v Levoči a na účet špeciálnej Základnej školy pre autistické a mentálne postihnuté deti na Hálkovej ulici v Bratislave.
Večerník (7.5.2004)

Na úvod | Kto sme | Pomohli sme | Ďakujeme | Novinky | Napísali o nás | Napíšte nám | Archív